CHOV A ROZMNOŽOVÁNÍ JEŠTĚREK ČELEDI Lacertidae.

ÚVOD:                                                                                                                                                       Podle mě každý chovatel plazů ( zvířat ) by se měl usilovat o rozmnožení svých miláčků nebo alespoň o nejdelší chov. Mnohdy se to nepovede, i když známe příčiny nevíme jak je řešit. Chci se s Vámi tedy podělit o své dosavadní zkušenosti s chovem a odchovem evropských ještěrek.

1. část: Obecná - se zaměřením na materiální a životní podmínky chovu.

2. část: Konkrétní – kde uvedu krátké poznámky k chovu jednotlivých druhů, které považují za důležité. Podarcis muralis, Podarcis hispanicus, Podarcis tiliguerta, Acanthodactylus erythrurus, Psammodromus hispanicus, Eremias arguta, Lacerta schreiberi, Tarentola mauretanica, Hemidactylus turcicus.                                              

3. Moje teráriová skříň: 6 terárií, boční větrání, železná konstrukce obložená dřevotřískovou deskou, povrchová úprava – latex + syntetický lak.

Výhody: Lehká konstrukce, nerozbytné, možnost zhotovení v malé dílně. LEVNÉ.

Nevýhody: Prosakování většího množství vody do sololitu a následné plesnivění vnější strany ale bez následků na chov.

4. Typ: Suchý – zamezuje se množení roztočů. Velikost:  40 x 70 x 40 cm ( h-š-v ). 

5. Materiál: Lepený sololit, v rozích a na hranách zesílený latí 2×2 cm, pokrytý tenkou vrstvou betónu s poličkami z polystyrénu. Původně lakovaný vodou rozpustným lakem, neosvědčilo se, pak 3 x lakovaný syntetickým lakem. Přední odnímatelný skleněný kryt, upevněný na magnety, odnímatelné víko, rozpojitelný elektrický rozvod.

6. Substrát: Říční písek ve 3 – 10 cm vrstvě, vypraný v saponátu ( používaným na záchody, má i dezinfekční účinky ) a propláchnutý čistou vodou.

7. Větrání: Z jed noho boku a z vrchu přes drátěné sítko na okna.

8. Osvětlení: Zářivka bílá, 60 cm, 18 W – zapínané časovým spínačem. 

9. Ohřívání: 1 x žárovka, malý závit, 25 W. Teplota mimo ohřívaný prostor v 2 a 3 teráriu je 26-27°C, co považují za vysokou. Také plný ohřev využívají jen ráno, přes den minimálně. Ve spodním teráriu se snažím chovat ještěrky schreiberove, které vyslovené nemají rádi vysokou teplotu. Optimální by bylo v jednom místě udržet 20°C. Zapínaní časovým spínačem.

10. Úkryty: Kámen, nebo děravá cihla.

11. Napájení: Větší miska s vodou s kameny, občas rosení.

12. Vlhčení: Se zbytkem vody poleji písek pod kameny.

13. Údržba a hygiena: Odčervení – 1 měsíc po odzimování, preventívně podám BIOVERM, ( Bioveta s.r.o. ).

Roztoče – NEOSTOMOSAN sol., 1 : 400, ( Sanofi-Santé animale, Bratislava ). Použití v noci rozprašováním nebo i na ještěrky zatím bez následků na jejich zdraví. Velice účinné, stačí postřik jednou za rok. - 1 x měsíčně umyji kameny od trusu.  – 1 x za 4 měsíce vyperu písek, umyjí stěny terária dezinfekčním prostředkem na WC.  V době zimování kompletně vyčistím terária a přetřu jedním nátěrem syntetického laku.

14. Krmení: V intervalu 2-3 dni u dospělých, moučné červy 90% na jaře a na podzim, v létě 90% pavouci, zelené housenky, sarančata, vosy, slimáci s ulitami, občas žížala ( není moc vhodný pro nalepený písek ) cvrčci, mravenčí kukly. Mláďata krmím denně. Rozkrmují drobnými pavouky, moučnými červy a zelenými mšicemi z růží. Výjimečně některé ještěrky si pochutnávají na sladkém ovocí a tvarohu.   

15. UV záření: Pokusy s osvětlováním UV zářivkou ( REPTI SUN 2.0, 60 cm, 20 W, ZOO MED Laboratories, Inc., U.S.A., 563 Kč ) a horským sluncem se u mě ukázaly být jako nedostatečné. Místo toho se mi osvědčilo podávání Combinalu A+D3: Potvrdilo se mi, že u ještěrek s denní aktivitou podávání samotného vápníku nebo jeho kombinací nevyvolá správné ukládání v kostech. Bez dodání vitamínu D vápník prochází tělem bez využití. Podle mě zdrojem, nebo katalyzátorem vitamínu D v přírodě je pravděpodobně pouze sluneční energie. Podávání samotného vitamínu D je problematické protože je rozpustný v tucích. Proto je jednodušší podávat Combinal A+D3 pro drůbež, který se již dobře rozpouští ve vodě. Upozorňuji, že nevýhodou tohoto přípravku je na světle rychle ztrácí své vlastnosti! Při chovu do pěti ještěrek si ještě umím představit, že jim budu mazat vitamín A+D3 kolem pusy, ale při deseti a více ještěrek už je to stresující, jak pro zvířata, tak i pro chovatele. Úspěšně jsem to vyřešil, tak že 2 až 3 dni před podáním jsou ještěrky úplně bez vody. Pak jim podám Combinal A+D3  rozpuštěný v pitné vodě v léčebné dávce 12 kapek na 1 litr. Vodu naliji do misek, postříkám kameny a stěny terária. První dávku podávám týden po odzimování a pak jedenkrát měsíčně. Líhnivost oplozených vajíček je takto kolem 90%-100%.  

16. Vitamíny: Občas posypu hmyz nebo moučné červy směsí vitamínů ( rozemletá sépiová kost + Supervit D + Plastin + Roboran H ). 

17. Vitalita samců a samiček: Samičky i když kladou vajíčka žijí déle než samci, pravděpodobný důvod je stres samců. Problém pro mě stále je donutit samce rodu Lacerta k páření. Samicím se po zimním spánku ihned začínají dozrávat vajíčka ale samec se páří tak 14 dní po společném chovu.

18. Místo na kladení vajíček: Nahrnu písek do jednoho rohu, min. 10 cm, navlhčený a překrytý kameny.  

19. Inkubátor: Dřevěná skříň. Rozměry: d = 37cm, š = 25 cm, v = 26 cm. Výplň polystyrén, tloušťka = 3 cm. Termostat z inkubátoru na líhnutí kuřat s přesností +,- 0,5°C. K zabezpečení vyrovnanější teploty ještě nádobku s vejci přikrývám papírovou krabicí. Ohřívaní žárovka 15W. Inkubační nádoba: Umělá hmota, d = 12,5 cm, š = 8 cm, v = 16 cm, ve víčku a na bocích jsou vypálené větrací otvory. Inkubační látka rašeliník. Vždy čerstvě nasbíraný, v 1/3 odstřižené kořeny, mechanicky vyčištěný, sušený asi 14 dní. Do krabice ho dávám mírně udusaný, navlhčím, před vložením maximálně vyždímám! Vydrží bez zásahu 1 měsíc. Nikdy nedošlo ke zplesnivění vajíček ( mimo neoplozených ). Teplota inkubace je skutečně hlavním faktorem při vzniku pohlaví. Při 27-28°C se mi rodili jen samci, při 29-30°C poměr samiček k samcům byl již 6 : 4 v prospěch samiček. Konstantní teplota nebo střídání s poklesem na pokojovou teplotu, neměli vplyv na pohlaví nebo líhnivost. Otázka je ale přesnost prodávaných teploměrů.

20. Manipulace s vajíčky: Oplozené vajíčka jsou kulaté, plné, bez prohlubní. Kladu vajíčka na vrstvu mírně vlhkého rašeliníku. Vajíčka přikrývám pak vlhkým rašeliníkem. Zvrásnění signalizuje, že plod neprořezal  vaječný obal a udusil se. Tři až čtyři dni před líhnutím se na vajíčkách objeví šedé stíny. Příznakem brzkého líhnutí je povolení obalu ale ne scvrknutí. Snížení teploty na 16°C výpadkem proudu po dobu 2-3 dní, otáčení vajíček nebo dokonce upadnutí z výšky 15 cm na stůl, neměli u mě vliv na úspěšný výsledek inkubace. Tím nechci nabádat k lajdáckosti, naopak chci zdůraznit, že ani za těchto podmínek není na místě přerušit inkubaci.  

21. Odchov mláďat: Do menšího terária, hodně úkrytů ale ne pro krmivo. Pozor na díry, mrchy malé rádi utíkají a škodí: A) U manželky, když  v kastrolu na vaření najde vysušené mládě. B) Ještě víc u manželky, když po 6 měsících ráno ve 4 hodiny jí budí lochtáním dehydrovaného mládě na prsou. C) U zaměstnavatele, když dva dni staré mládě ještěrky zední se dostane z 2 patra před vchod a tam drží stráž a proto ženská část zaměstnanců se nedostavila do práce.

22. Zimování: Krabice – pevný obal proti hlodavcům, polystyrén 3 cm, trubka z PVC s otvory, vlhký papír, rašeliník, bukové listí, teploměr, nízké štěrbiny. 14 dní je před uložením nekrmím vše vypnu, mají jen vodu. Podle mých zkušeností optimální teplota je 2 až 3°C. Pozor na vyšší teplotu, již od 6 °C se stávají ještěrky aktivními a rychle ztrácejí vodu a zásoby z těla. Malé druhy uhynou do 10 dní na dehydrataci. 23. Odzimování: 2-3 dni mají jen vodu v misce a rosení bez světla a tepla. Pak 3-5 dní 2-3 hodiny světla a tepla a již krmení. Pak 3-5 dní 5-6 hodin. pak již 9 hodin světla a tepla.

24. Páření: Ihned u Podarcis a Acanthodactylus, je výhodné 1 týden, ale není nutné odzimovat samce dřív.  Samci těchto druhů se páří 3 měsíce nebo i trvale po celý rok. 

Poznámky k jednotlivým druhům.

Podarcis tiliguerta, ještěrka korsická.  – snášejí 2-3 krát za sezónu 3 – 4 vajíčka, velikost vajíček 1,1 x 0,6 cm. – celková délka mláďat po narození 6,5 cm. Inkubační doba 41- 43 dní, mají modrý ocásek. – v teráriu je dobré mít jen jednoho samce, jsou agresivní. – zimují 2 – 3 měsíce. Je nutná kontrola, při zjevném hubnutí okamžitě odzimovat. - dospívají po 1,5 roku.

Podarcis muralis, ještěrka zední. - snášejí 2-3 krát za sezónu 3 – 4 vajíčka, velikost vajíček 1 x 0,6 cm.- celková délka mláďat po narození 5,8 cm. Inkubační doba 33 – 39 dní.- v teráriu je dobré mít jen jednoho samce, jsou agresivní i k samcům jiného druhu.- zimují 2 – 3 měsíce.

Podarcis hispanicus, ještěrka španělská. - snášejí 2 – 3 krát za sezónu 3- 4 vajíčka, velikost vajíček 1 x 0,6 cm.- celková délka mláďat po narození 6 cm. Inkubační doba 41 dní.- v teráriu je dobré mít jen jednoho samce, jsou agresivní i k samcům jiného druhu.- zimují 2 – 3 měsíce. Je nutná kontrola, při zjevném hubnutí okamžitě odzimovat.

Acanthodactylus erythrurus, paještěrka červenavá. - snášejí 1-2 krát za sezónu 4 – 5 vajíček, velikost vajíček 1,6 x 0,7 cm.- celková délka mláďat po narození 6,5 cm. Jsou nádherně tlustí a kontrastně bílo černě vybarveni. Inkubační doba 53 dní.- samičky jsou náchylné k odvápnění a často mají tzv. suchou rachytídu, proto vyžadují zvláštní péči. Combinal A+D3 podávám po 14 dnech. Pro udržení v chovu musí mít aspoň UV zářivku. Doporučuji v létě minimálně dva měsíce chovat ve venkovním teráriu. Odstraní rachytídu, ocas a nohy samic se opět vybarví do růžova, tuto barvu jinak ztrácejí. Chuť do jídla zvyšuje silné osvětlení. Po spáření oddělit samce, v průběhu celého roku honí a stresuje samice.- zimují 2 měsíce.

Psammodromus hispanicus, ješterkovec iberský. – snášejí 2 krát za sezónu 2-3 vajíčka, velikost vajíček 0,7 x 0,5 cm.- celková délka mláďat po narození 5 cm. Inkubační doba 43 – 46 dní.- odchov jen od samiček z přírody. Nezimovat, jen snížit teplotu a zabezpečit tmu. Jednou týdně rozsvítit a nakrmit, mít neustále vodu v misce. Nepřežijí skutečné zimování při 3°C déle než 14 dní. Odchov mláďat je velice obtížné, potřebují značně drobnou potravu ( celková délka hlavy do 2 mm ) a časté krmení v průběhu dne. Nejsou schopni se nakrmit najednou. Uloví 1 až 2 sousta,  pak další až za 10 minut, do té doby všechen hmyz uteče nebo se schová.

Eremias arguta, paješterka stepní. - snášejí 1 krát za sezónu 4 vajíčka, velikost vajíček 1,1 x 0,7 cm.- celková délka mláďat po narození 6 cm. Inkubační doba 41 dní.- v chovu nejdéle vydržel samec ale byl jsem nucen ho chovat samostatně protože obtěžoval   všechny samice bez rozdílu druhu a velikostí. Náročný na chov z důvodu odvápnění. S velikostí potravy není problém ale stejně jako výše u Psammodromus hispanicus je nutné časté krmení v průběhu dne.- zimují 2-3 měsíce.

Lacerta schreiberi, jaštěrka Schreiberova. - snášejí 1 krát za sezónu až 13 vajíček. Když se jim prodlouží aktivní rok na 8 měsíců i dvakrát. Vajíčka ale nejsou oplozena, samec se nepáří. Celková délka mláďat po narození 7,8 cm. Inkubační doba 51 – 53 dní. Odchov mláďat pro jejich velikost a žravost je bezproblémů. V případě uchopení kořisti kamarádem nechytají další pavouky, i když je plné terárium, ale zakousnou se do hlavy tohoto chudáka. Následný souboj pak vypadá dosti agresivně, ale zatím tyto boje skončily bez zranění. Zimují 2-3 měsíce. Letošní vlhké a studené léto přežili ve venkovním teráriu v ideální kondici.

Tarentola mauretanica vylézají až za úplné tmy, inkubační doba 105 dní. Líhnou se bez problémů.

Hemidactylus turcicus již jsou venku od setmění. Nepovedl se odchov. Oba tyto druhy gekonů lze chovat jen v jednom páru v teráriu. Zbytek dřív nebo později uhyne pro stres!

This entry was posted in Chovateľské články. Bookmark the permalink.